Den nye populærvitenskapelige boken handler om forskningen på den største masseutryddelsen i jordens historie. Boken kom ut på Aschehoug forlag i februar og ble lansert på Ugla i Oslo, 14. mars. En egen lansering skal holdes 16. april på Blindern (Realfagsbiblioteket).
Boken handler om forskningen jeg har gjort sammen med kollegaer på Universitetet i Oslo siden 2001. Men den har flere lag – og jeg skriver også mye om hvordan det er å etablere seg som ung forsker på Blindern, møtene med faglige autoriteter, problemene med midlertidige stillinger – og den besettende interessen for stein og jordens historie. Du kan også lese røverhistorier om folk jeg har møtt under feltarbeid i Sør-Afrika, Øst-Sibir og i Andesfjellene i Argentina, med faglige konflikter i felten og katastrofale møter med lokalbefolkningen i Sibir.
Her er baksideteksten til boken:
JORDEN FOR 252 MILLIONER ÅR SIDEN: En planet i krise. Enorme vulkanutbrudd. Dyr og planter som bukker under, et ødelagt ozonlag og et surt og livløst hav. Slik har det vært her. På jorden. Før oss. Og hvordan vet vi det? Forfatteren av denne boken samler
stein, studerer steinene i mikroskop og leter etter noe som kan løse et av de aller største spørsmålene innen vitenskapen i dag: Hvorfor forsvant mer enn 90 prosent av livet på jorden den gangen, under den største av alle masseutryddelser? I sin jakt etter svar på store og små spørsmål møter forfatteren akademiske kjendiser og akademiske fiender, uforutsigbare russere, sørafrikanske gårdeiere og en pågående dobbeltgjenger. Fortidens hendelser nøstes opp, millioner av år komprimeres til noe håndgripelig, til noe som kan gi svar på hva som kan skje med en planet som står på terskelen til antropocen, vår egen tidsalder.
Stein på stein er blitt omtalt i en artikkel i Klassekampen (se bildet under), og jeg har skrevet en egen sak om masseutryddelser for Aftenposten Viten.
Mer mediedekning:
ABC Nyheter: Følger sporet av den største masseutryddelsen i jordens historie (27.03.2018).
Kjøp boken hos din lokale bokhandler – eller på nettet:
Stein på stein finnes også som e-bok.